Vegaaneista tykkäänpodfinder.fi
Neljä vegaaneista tykkäävää kaveria keskustelevat vegaanisen arjen ajankohtaisista haasteista sekaanisessa maailmassa. Tilaa bonusjaksot: https://podcasters.spotify.com/pod/show/viral-vegans/subscribe

Kaikki jaksot

65. Miksei kasvissyöjä ryhdy heti vegaaniksi? (Esther Grönstrand)
8. Joulukuuta 2023
Mitkä asiat hidastavat kasvissyöjän siirtymistä vegaaniksi? Maistuuko vegaaniversiot kananugeteista tai Oltermannin juustosta yhtä hyvältä? Vieraana Tiktokkaaja Ylpee vassari (Esther Grönstrand).
64. Miksi oikeisto ei näytä välittävän ympäristöstä? (Tuomas Salonen)
1. Joulukuuta 2023
Miksi osa ihmisistä ei välitä eläimistä tai ympäristöstä? Miksi samat ihmiset suhtautuvat yleensä välinpitämättömästi myös vähemmistön oikeuksiin? Vieraana Helsingin yliopiston väitöskirja- ja moraalitutkija Tuomas Salonen.
63. Vapaa lehmä & luomu – mitä nämä tarkoittavat? (Tuuli Orasmaa)
24. Marraskuuta 2023
Miltä lampaiden teurastus näyttää ja mitä tunteita se herättää? Entä mitä "vapaa lehmä" ja "luomu" oikein tarkoittavat? Vieraana tietokirjailija ja maa- ja metsätalousministeriön erityisasintuntija Tuuli Orasmaa.
62. Vegaani vs lihansyöjä (Robert Skinner)
17. Marraskuuta 2023
Onko lihansyöjä eläinrakas ihminen? Miksi ihminen olisi muiden eläinten yläpuolella? Vieraana TikTokkaaja Pamppukoulu (Robert Skinner)
61. Ärsyttävä Elokapina & poronhoidon tulevaisuus (Pessi Jouste)
10. Marraskuuta 2023
Onko mielenosoitus ihmisoikeus? Entä onko saamelaisten poronhoito erityisasemassa verrattuna muuhun eläintuotantoon? Vieraana aktivisti ja elokapinalainen Pessi Jouste.
60. Ex-vegaanin ajatukset veganismista (Olli Berg)
27. Lokakuuta 2023
Mistä syistä vegaanit palaavat syömään lihaa? Miten ex-vegaani suhtautuu eläinoikeuksiin ja vegaaneihin? Vieraana kirjailija ja somevaikuttaja Olli Berg.
59. Ovatko maatilalliset mukana ruokamurroksessa? (Tuuli Orasmaa)
20. Lokakuuta 2023
Maa- ja metsätalousministeriössä erityisasiantuntijana toimiva Tuuli Orasmaa julkaisi askettäin tietokirjan, jota varten hän haastatteli 40 tilallista sekä lukuisia tutkijoita ja asiantuntijoita. Ruokamurros on väistämätön, mutta miten tilalliset suhtautuvat siihen? Miksi moni suhtautuu kriittisesti tai epäilevästi tutkittuun tietoon päästöistä?
58. Uskotko vielä näihin ruokamyytteihin? (Heidi Kinnunen)
13. Lokakuuta 2023
Kasvattaako soija tissit? Onko karnivore terveellinen trendidietti? Entä onko vain laiha kroppa terveellinen? Myyttejä murtamassa ravitsemusasiantuntija Heidi Kinnunen.
57. Case Näkkäläjärvi - voiko eläinrääkkäystä antaa ikinä anteeksi? (Tuomas Salonen)
6. Lokakuuta 2023
Vieraana väitöskirja- ja moraalitutkija Tuomas Salonen.
56. Broileri - tunteva lintu vai massatuote? (Helinä Ääri)
29. Syyskuuta 2023
Miten suomalaiset ovat suhtautuneet broilereihin ja muihin kanoihin 1960-luvusta eteenpäin? Vieraana väitöskirjatutkija Helinä Ääri.
55. Sotkamon ryysyistä kauramiljonääriksi (Juha-Petteri Kukkonen)
22. Syyskuuta 2023
Miten perheen pieni maitoyritys kääntyi kaurabuumin myötä miljoonabisnekseksi? Onko Suomi valmis kasvipohjaiseen ruokamurrokseen? Enkelisijoittaja Juha-Petteri Kukkonen avaa vaiherikasta elämäänsä ja kertoo miten kauramaidosta tuli Aito maito.
54. Pitäisikö veganismin tuputtaminen lopettaa? (Joni Purmonen)
15. Syyskuuta 2023
Oliko turkistarhaiskuista enemmän hyötyä kuin haittaa? Saatammeko aktivismillamme toisinaan haitata eläinten oikeuksien edistämistä? Eläinoikeusaktivisti ja kirjailija Joni Purmonen palaa takaisin 90-luvulle muistelemaan sen ajan aktivisimin muotoja sekä reflektoi nykyajan aktivismia: miksi niin moni toimii vegaanipolisiina? Palautteet ja jaksoideat: Instagram: @viral.vegans Sähköposti: info@viralvegans.fi Kirjanmerkit: (00:20) Esittely (01:20) Veganismi 90-luvulla (09:16) Metsästyskortti (15:50) Tuputtaminen (23:08) Mediahuomio (34:15) Ampumakohtaus turkistarhalla (37:25) Turhautuminen (46:55) Veganismi Ukrainassa (53:30) Punk ja veganismi (56:55) Lapset ja veganismi
53. Saako vegaaniruoasta kaiken tarvittavan? (Charlotta Hyttinen)
1. Syyskuuta 2023
Ravitsemusasiantuntija ja elintarviketieteiden maisteri Charlotta Hyttinen jakaa tärkeimmät vinkit ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon. Ruokailon nettisivut Vegaaniliitto: Minkä monivitamiinin valitsisin?
52. Kananmuna- ja broilerituotannon julma maailma (Helinä Ääri)
25. Elokuuta 2023
Suomalaisen kananmunatuotannon maine kuluttajien silmissä on puhtaan valkoinen. Mutta kanoille eläintuotanto on jatkuvaa stressiä, kipua ja kärsimystä. Vieraana väitöskirjatutkija Helinä Ääri.
51. Vegaanina Lapissa & vanhempien hyväksyntä (Riina Mattila)
18. Elokuuta 2023
Kirjailija ja eläinoikeusaktivisti Riina Mattila jakaa kokemuksia metsästysmailla asumisesta, hyväksynnän etsimisestä ja sukupuolilokeroiden rikkomisesta.
50. Miten härkäpavusta syntyi jäätelöä? (Friidu)
21. Heinäkuuta 2023
Olisitko arvannut, että kesän maukkain jäätelöuutuus on härkäpapupohjainen? Annika Ikonen, yksi Friidun perustajista, kertoo jäätelöfirman matkasta ja siitä miksi heidän tuotteissa vegaanius on piilotettu.
49. Mitä oikeuksia eläimillä on? (Birgitta Wahlberg)
14. Heinäkuuta 2023
Jakson vieraana Birgitta Wahlberg (Suomen eläinoikeusjuristit ry). Allekirjoita kansalaisaloite eläinten perusoikeuksien puolesta.
48. Mikä kaikki eläintuotannossa on pielessä? (Mai Kivelä, Mari Koistinen, Tuuli Mattila & Benjamin Pitkänen)
7. Heinäkuuta 2023
Miksi eläintuotantoa ei saa kritisoida? Paneelissa kaivetaan esiin vaiettuja yhteiskunnan rakenteita, joihin eläinten tehotuotanto pohjaa. Millä oikeutamme eläinten hyväksikäytön, ja jos eläinten tehotuotanto keksittäisiin tänään, suostuisiko siihen kukaan
47. Onnistuuko kehonrakennus vegaanina? (Vihreä Viikinki)
30. Kesäkuuta 2023
Kuihtuuko lihakset, kun liha jää pois? Vihreä Viikinki on elävä esimerkki siitä, että kyseinen pelko ei ole muuta kuin myytti.
46. Voiko eläin- ja ihmisoikeuksia edistää samaan aikaan? (Kasper Kivistö & Vivien Wilhelmina)
16. Kesäkuuta 2023
Mitä on multiaktivismi? Pitääkö aktivistina olla 24/7? Usein ajatellaan, että vegaanit eivät välitä yhtä paljon ihmisistä, eikä ihmisoikeudet kiinnosta - onko se näin? Vieraina Trasek ry:n Kasper Kivistö ja Vivien Wilhelmina. Patreon
45. Transihmisten jatkuva vähemmistöstressi (Kasper Kivistö & Vivien Wilhelmina)
9. Kesäkuuta 2023
Miten jatkuva vähemmistöstressi vaikuttaa jaksamiseen ja turvallisuuden tunteeseen? Ketkä rahoittavat transvastaista valheellista sisältöä somessa ja politiikassa? Podcastin vieraana Trasek ry:n Kasper Kivistö ja Vivien Wilhemina. Juontajina Benjamin Pitkänen ja Pavel Tcherenkov.
44. Näin vegaaneja vähätellään
2. Kesäkuuta 2023
"Mä en halua syödä pupujen ruokaa ", "Mikset vois olla normaali?". Lähes jokainen meistä on kokenut jonkinlaista vähättelyä vegaanina, osa kuulee sitä päivittäin. Mitä näihin kannattaa vastata, vai kannattaako edes vastata? Juontajina Pavel Tcherenkov, Benjamin Pitkänen ja Joona Uusitalo. Patreon
43. Miksi lihansyöjämies saattaa nähdä veganismin uhkana? (Tuomas Salonen)
26. Toukokuuta 2023
Väitöskirjatutkija Tuomas Salonen avaa moraalievoluution kehitystä; miksi esimerkiksi vegaaniruokavalio voidaan nähdä uhkana itselleen? Entä miksi tämä korostuu usein etenkin lihansyöjämiehissä? Jaksossa törmäämme myös tärkeään kysymykseen: voiko ihmislapsia ja muunlajisia eläimiä verrata? Patreon
42. Pohjoismaiden lihavarkaudet ja Fazerin kaakaoton suklaa
19. Toukokuuta 2023
Maaseudun tulevaisuus vai menneisyys -teemajakso on täällä taas! Kuka varastaaa kaupoista lihaa ja minne sitä myydään? Entä mikä on Putin-juusto? Patreon
41. Onko vegaaniruoka kallista? (Pala Purtavaksi)
12. Toukokuuta 2023
Mikä on kaupan halvin protsku? Spoileri: se ei ole jauheliha tai lihapulla. Tässä jaksossa Pala Purtavaksi -podcastin Anna Lounaja jakaa parhaat vinkit, miten voit luoda edullisimman vegaanisen ostoskorin. Patreon
40. Ketkä jarruttavat eläinoikeuksien edistämistä Suomessa (Salla Tuomivaara)
28. Huhtikuuta 2023
Postdoc-tutkija, kirjailija ja eläinoikeusaktivisti Salla Tuomivaara on seurannut eläinten oikeuksien kehitystä ja myös kehityksen jarruttamista 30 vuotta. Mitkä tahot haluavat ylläpitää status quota ja millä keinoin? Miksi Salla ei itse ole enää mukana tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnassa, jonka piti olla iso askel eläinten hyvinvoinnin kehityksessä.
39. Vegaanien kohtaama syrjintä
21. Huhtikuuta 2023
Moni meistä on kohdannut ennakkoluuloja tai ollut vitsin kohteena ihan vain sen takia, että vastustaa eläinten hyväksikäyttöä. Osa meistä on pahimmassa tapauksessa jopa kohdannut syrjintää tai kiusaamista. Tässä jaksossa käsittelemme mitä voi tehdä siinä tilanteessa, jos sinua tai lähimmäistäsi syrjitään ja pureudumme syihin, miksi vegaanius synnyttää niin vahvoja tunteita meidän ympärillä. Linkki Patreoniin.
38. Myyttejä omavaraisuudesta ja ruoan historiasta (Mari Koistinen)
14. Huhtikuuta 2023
Mitä suomalainen söi 1900-luvun alussa? Milloin ja miksi lihan kulutuksen kasvu alkoi? Jakson vieraana on tietokirjailija ja maatalous- ja metsätieteiden maisteri Mari Koistinen on tutkinut näitä asioita jo 15 vuotta sekä julkaissut ruoka-aiheista viisi kirjaa. Bonusjaksot Patreonissa
37. Suomen vegaaniaktivismin historia (Salla Tuomivaara)
7. Huhtikuuta 2023
Kirjailija ja postdoc-tutkija Salla Tuomivaara on ollut mukana vegaaniaktivismin skenessä 90-luvulta lähtien. Mitkä ovat olleet merkityksellisimmät tapahtumat ja liikkeet? Mitä mieltä Salla on "kettutyttöjen" tempauksesta? Entä miksi vegaaniaktivismi on nykyään tempauksien sijasta reseptipainotteista?
36. Sekasyöjän perustama vegaaniravintolaketju (Pasi Hassinen)
31. Maaliskuuta 2023
Bun2Bunin perustaja Pasi Hassinen on kokenut ravintolayrittäjä, joka perusti myös Suomen ensimmäisen täysin vegaanisen ravintolaketjun. Mitä mieltä tästä olivat muut ravintolayrittäjät? Onko vegaaneilla ja sekasyöjillä eri odotukset burgerille?
35. Eläinoikeudet politiikassa (Tiina Ollila)
24. Maaliskuuta 2023
Väitöskirjatutkija ja Animalian kampanjavastaava Tiina Ollila kertoo tässä jaksossa mistä eläinoikeusasioista seuraavalla hallituskaudella päätetään. Saako turkistarhaus jatkua, vai tuleeko EU:n suunnasta häkki- ja turkistarhauskielto?
34. Maailma vegaanilapsen silmin (Urbaani vegenda)
10. Maaliskuuta 2023
Urbaani vegendana tunnettu Tiina Tohu jakaa hänen kokemuksiaan vegaaniudesta raskauden aikana ja paljastaa mihin arjen haasteisiin vegaaniperhe saattaa törmätä.
33. Sairaiksi jalostetut koirat (Jenna Lehtonen)
3. Maaliskuuta 2023
Valokuvaaja ja toimittaja Jenna Lehtonen ravistelee koiramaailman perinteitä ja puhuu sekä jalostuksen että koiranäyttelyiden pimeistä puolista. Mitkä rodut ovat ylijalostettuja ja mitä oireita näillä koirilla voi olla? Entä mitä mieltä koira-alalla ollaan Jennan tekemästä työstä?
32. Vaativatko vegaanit erityiskohtelua? (Urbaani vegenda)
24. Helmikuuta 2023
Urbaani Vegendana tunnettu Tiina Tohu ei ravintoloissa ja hotelleissa turhia nöyristele - vegaanina voit vaatia hyvää ja monipuolista ruokaa! Vegaanisen leivonnan asiantuntijana Tiina murtaa myös myyttejä kananmunan korvaamattomuudesta leivonnassa.
31. Mitä on vastuullinen lomamatkailu? (Gia Forsman-Härkönen)
17. Helmikuuta 2023
Onko yksittäinen kuluttaja vastuussa hänen päästöistään?Onko olemassa vastuullista lomamatkailua? Näistä ja muista vastuullisuusteemoista keskustellaan vastuullisuusasiantuntija Gia Forsman-Härkösen kanssa.
30. Kuka päättää, mitä suomalaiset syövät? (Hanna Nikkanen)
10. Helmikuuta 2023
Hanna Nikkanen on toimittaja ja Long Playn perustajajäsen. Hänen kattava julkaisu viime vuoden kansainvälisestä ruokakriisistä nosti pöydälle myös ongelman kotimaassa: ilmastoruokaohjelmamme oli kadonnut. Siitä sai alkunsa selvitystyö, joka lopulta toi ohjelman kaikkien muidenkin mediatalojen tietoon. Miksi Antti Kurvinen perui ilmastoruokaohjelman julkistamisen? Saako valtio edes päättää mitä syömme ja mikä osuus Teemu Selänteellä on Suomen ruokakeskustelussa? Kuuntele, niin tiedät.
29. Maitotilalta vegaaniyrittäjäksi (Mö kaurameijeri)
3. Helmikuuta 2023
Annamari ja Marjaana Jukkola kasvoivat lypsylehmätilalla. Kuitenkin samalla kun sisarukset veganisoivat arkeansa, myös maitotilan tulevaisuus herätti kysymysmerkkejä. Navetasta tehtiin juhlatila ja sisarukset perustivat Suomen ensimmäisen kaurameijerin. Nyt tehtaalla valmistuu täysin kasvipohjaisia jugurtteja ja juustoja. Mutta miksi kauramaitoa ei saa markkinoida maitona ja juustoja sanotaan vuustoiksi? Minkälainen tulevaisuus vegaanijuustoilla on ja mitä Mö:ltä voi odottaa vuonna 2023? Kaura-asiantuntijasisarukset vastaavat näihin ja muihin vegaanikysymyksiin tässä jaksossa.
28. Onko vegaaniruokavalio terveellisin vaihtoehto? (Mikael Fogelholm)
20. Tammikuuta 2023
Jakson vieraana on ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm. Miltä ruokakeskustelu näyttäytyy tutkijan näkökulmasta? Entä miksi tutkimuksia ja akateemikoita kyseenalaistetaan, jos he suosittelevat kasvisruokaa?
27. Vegaaninen Suomi yhdessä yössä
13. Tammikuuta 2023
Jos sinulla olisi mahdollisuus veganisoida Suomi napin painalluksella, tekisitkö sen? Seuraisiko siitä valtava kaaos?
26. 90-luvun vegaanit
6. Tammikuuta 2023
Minkälaista veganismi oli 1990-luvulla? Mikä ihmeen hikikiekko ja platta? Tämän jakson vieraat Salla, Jussi ja Jani kertovat haasteista ja onnistumisista, joita he ovat kohdanneet 30 vuoden vegaanimatkallaan.
25. Vegaaninen joulu
16. Joulukuuta 2022
Pääsetkö sinä viettämään joulun vegaanisesti? Vai onko joulu ahdistava juhla, jolloin kinkusta kieltäytymistä pitää perustella? Resepti rieskarullille. Liity mukaan yhteisöömme. Tue meitä Patreonissa.