ADHD-podipodfinder.fi
Tässä on Suomen hulvattomin, informatiivisin ja seikkailumielisin ADHD-aiheinen podcast! Kokemusasiantuntijat Ringa ja Reetta jakavat ajatuksiaan ja tarinoita adhd:n värittämästä elämästä sekä haastattelevat niin asiantuntijoita kuin vertaisiakin. ADHD-podi on paitsi podcast, myös vertaistuellinen yhteisö sekä kanava edistää neurovähemmistöjen asioita. Painahan play-nappia ja tule kanssamme matkalle kohti neuroesteettömämpää maailmaa! Tätä junaa et halua missata! Nettisivut https://adhdpodi.fi/ Instagram @adhdpodi Sähköposti adhdpodi@gmail.com

Kaikki jaksot

63. Kausi pakettiin – Yllätyspuheluita ja jouluterkkuja
5. Joulukuuta 2023
Kirjoja, biisejä, yrittämistä, uupumusta ja ironisen hyvää pöhinää! Tuotantokauden viimeisessä jaksossa Ringa ja Reetta yllättävät itsensäkin soittamalla spontaanisti muutamille adhd-ystävilleen! Kenelle mimmit soittavat? Mitä jouluterveisiä heillä on ADHD-podin kuuntelijoille? Tuotantokauden viimeinen jakso on muistutus ystävien tärkeydestä ja siitä, että joulua voi viettää juuri sillä tavalla kuin itse haluaa! Mukana tietysti myös adhd-filosofointia ja kuulumisia Suomen adhd-rintamalta.
62. Myöhäisdiagnosoidun elämäntarina – Haastattelussa Pirjo Lonka
28. Marraskuuta 2023
Vääränlainen tyttö, sisällä asuva ilkeys, vaihdevuodet ja perhe-elämä! Näyttelijä Pirjo Lonka sai adhd-diagnoosin 51-vuotiaana, ja nyt hän jakaa tarinansa ADHD-podissa: Minkälaisiin kysymyksiin diagnoosi antoi vastauksen? Kuinka läheiset suhtautuvat Pirjon oireiluun? Laitahan tämä avoin, rehellinen ja elämänmakuinen jakso pyörimään ja selvitä, mitä merkitystä diagnoosilla on oman historian ja itsensä ymmärtämisessä.Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä @popitmed kanssa. Koodilla ADHDPODIXPOPIT saat 20% alennuksen Popitin lääkeannostelijasta osoitteessa popit.io
61. Häpeäpodi – Huonoa aikuisuutta
21. Marraskuuta 2023
Viatonta vilauttelua, kuritonta kuoroilua, onnetonta oksentelua sekä hävyttömän huonoa aikuisuutta - Tätä kaikkea tarjoilee viikon häpeällisin podcast! Tiesitkö, että tiukan paikan tullen kokiksella voi pestä hampaansa? Tai vilauttaa ystävän häissä? Tietysti voit maksaa myös vaikka koko naapuruston sähkölaskun!Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä @popitmed kanssa. Koodilla ADHDPODIXPOPIT saat 20% alennuksen Popitin lääkeannostelijasta osoitteessa popit.io
60. Aistiesteettömyys – Haastattelussa Hanna Hannukainen
14. Marraskuuta 2023
Yliherkkyyksiä, aistihakuisuutta vai ihan vaan aistisäätelyn erilaisuutta? Tänään studiossa keskustellaan aistiesteettömyydestä, kun ADHD-podin studioon saapuu vieraaksi lempeän aurinkoinen Hanna Hannukainen, joka on muiden muassa Satakunnan ammattikorkeakoulun lehtori, nepsyvalmentaja ja kouluttaja. Onko rauhallinen, hämärä, pehmeäakustinen ja  tuoksuton ympäristö kaikille ihanteellinen aistiesteetön tila? Vai onko aistesteettömyys kuitenkin aina tilanne- ja ihmiskohtaista? Kuuntele viikon jakso ja opi, millainen ympäristö tukee parhaiten juuri sinua!
59. Unohdin lääkkeen – lentäviä rahkapurkkeja
7. Marraskuuta 2023
Millaisia konkreettisia seurauksia adhd-lääkityksen unohtamisella voi olla? Miten se vaikuttaa vireystilaan, tunnesäätelyyn ja keskittymiseen? Entä kuka huomaa ensimmäiseksi, jos lääkkeet jäävät ottamatta? Reetta ja Ringa kertovat paitsi omista kokemuksistaan, paljastavat he myös, millaisia kommelluksia ADHD-podin kuuntelijoille on käynyt lääkkeiden unohduttua. Jos tahdot tietää, miten vaaleanpunainen vesijuoksuvyö, sirkus ja muulit liittyvät viikon teemaan, laitahan jakso pyörimään!Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä @popitmedreminder kanssa. Koodilla ADHDPODIXPOPIT saat 20% alennuksen Popitin lääkemuistuttimesta osoitteessa https://popit.io/fi/.
58. Sidontaa ja self helppiä – Haastattelussa Jasmiini Peuramäki
31. Lokakuuta 2023
Shibari, sidinta, häpeä, self help ja suorittaminen! Muiden muassa näistä teemoista keskustellaan, kun Reettan ja Ringan vieraaksi saapuu liikuttaja ja hyvinvointivalmentaja Jasmiini Peuramäki. Reetta saa tuta, miltä köydet tuntuvat paljasta ihoa vasten; Onko ensikosketus sidontaan energisoiva, rauhoittava vai kenties jotain aivan muuta?Miten löytää itselle paras hoitomuoto? Mitä tapahtuu, kun päästää irti meriiteistä ja egosta? Mikä on leikin merkitys? Kuuntele viikon jakso ja selvitä!
57. Patologisoinnista vähemmistöstressiin – Minkä puolesta taistelet?
24. Lokakuuta 2023
Miten neurovähemmistöt kohtaavat etuoikeudet yhteisönsä sisällä? Onko adhd ja sen ilmeneminen häiriö tai haaste ainoastaan nykyisenlaisessa yhteiskunnassa? Entä kokevatko adhd-piirteiset itse ovansa viallisia?Ringa ja Reetta ovat jälleen upottaneet varpaansa myrkkyliemeen, joka lopulta meinasi imaista molemmat syövereihinsä. Pääsevätkö mimmit uimaan pintaan vai onko tiedossa  päättymätön syväsukellus? Mitä merkitystä yksilön valinnoilla on koko yhteisön kannalta? Entä missä menee raja huomaavaisuuden ja marttyyriuden välillä?
56. Termeistä, autismista ja neurovähemmistöistä – Haastattelussa Saara Reiman
17. Lokakuuta 2023
Ringan ja Reettan vieraaksi saapuu autismin ja yhdenvertaisuuden parissa toimiva yrittäjä ja konsultti Saara Reiman. Päivän aivopähkinä on käyttämämme kieli ja sen luoma kulttuuri sekä neurovähemmistöjen oikeudet ja yhteiskunnallinen asema. Miksi neurovähemmistöt pitäisi tunnistaa omaleimaisena vähemmistönään? Miksi sanat ja tietyt termit voivat satuttaa? Millainen kieli voi tuntua jopa lohdulliselta? Kuuntele jakso ja selvitä!
55. Pelaaminen ja some – Haastattelussa Juho Silvennoinen ja Annukka Såltin
9. Lokakuuta 2023
Oletko joskus miettinyt vievätkö pelaaminen ja sosiaalinen media liian suuren palan kakustasi? Vai ovatko ne inspiraation suuri lähde, kirsikka kakun päällä? Kenties pelit ja some ovatkin parhaita paikkoja hengailla kavereiden kanssa? ADHD-podin mimmien kanssa pelaamisesta ja sosiaalisen median käytöstä keskustelevat ADHOODSin vapaaehtoinen Juho Silvennoinen sekä Pelituen asiantuntija Annukka Såltin. Nelikko pohtii pelaamisen hyviä ja kehittäviä puolia, liiallisen pelaamisen ja somen käytön haittoja sekä ruutujen vaikutusta sosiaaliseen kanssakäymiseen. Luvassa on taatusti uusia, innostavia ja kriittisiä näkökulmia!Mitä ominaisuuksia ammattimainen pelaaminen vaatii? Onko some innostaja, itsetunnon tuhoaja, toiminnanohjauksen sekoittaja vai kenties kaikkea tätä? Kuuntele ja selvitä!
54. Kuudetta viedään – Ensiapua ja puujalkavitsejä
3. Lokakuuta 2023
Tämä hervoton peruna on varmasti yksi ADHD-podin historian levottomimmista ja hilpeimmistä jaksoista! Naurunremakka  saattelee sinut vanhojen elokuvien ja sarjojen, elvytyksen sekä puujalkavitsien pariin! Luvassa on jälleen takuuvarmaa viihtymistä, random faktoja, pieniä pohdintoja ja syksyn fiilistelyä. Mitä uutta sinun syksyysi kuuluu?Kuinka mimmit tasapainottelevat elannon ja arvotyön välillä? Kuka on keksinyt sanan defibrillaattori? Ja miten ihmeessä naapurin Eila tähän kaikkeen liittyy? Laitahan jakso pyörimään ja selvitä!
53. Kauden extra – Ylläreitä ja pylläreitä
20. Kesäkuuta 2023
Tässä rönsyilevässä extrajaksossa pohditaan mennyttä kautta, tulevia seikkailuja sekä kesälomasuunnitelmia. On nimittäin tullut aika kaivella editointipöydän aarteita, ja tutkailla, mitä tämän tuotantokauden varsinaisten jaksojen ulkopuolelle jäikään! Millaisia mokia ADHD-podin kuuntelijoille on tapahtunut? Voiko itsensä esitellä pomolleen liian monta kertaa? Entä kuka kumma on Addsalot? Ratsasta kanssamme kesäyön auringonlaskuun, sillä nyt on aika lomailla!
52. Luonnon ja eläinten hyvinvointivaikutukset – Haastattelussa Eriika Yliniemi
13. Kesäkuuta 2023
ADHD-podin studio täyttyy vihreästä, vehreästä ja eläimellisestä energiasta, kun luonto- ja ympäristöneuvoja Eriika Yliniemi saapuu kertomaan eläinten ja luonnon hyvinvointivaikutuksista. Eriika on myös adhd-kokemusasiantuntija, joten hän käsittelee teemaa paitsi ammattilaisena, myös oman reflektointinsa kautta. Miksi nepsyt juttelevat usein lemmikeilleen luontevammin kuin läheisilleen? Miten nauttia eläinten läsnäolosta ilman, että tarvitsee itse omistaa lemmikkiä? Entä mitä tehdä, jos luonto tuntuu ylistimuloivalta ja eläinten läsnäolo lähinnä ahdistaa? Ravistele turkkisi, hyppää kylmään veteen tai kiipeä puuhun ja kuuntele tämä jakso!
51. Viikko elämästäni – Hääppöisesti hyppysissä
6. Kesäkuuta 2023
On tullut hetki paljastaa, millaista on “ihan tavallinen arki” adhd:n makuisessa elämässä! Miksi Reettan kustannuksella on helppo pilailla päivittäisellä tasolla? Miksi Ringan astiat on pesty metyylifenidaatilla? Entä minkälainen toiminta saa lähipiirin kommentoimaan adhd-oireisen käyttäytymistä? Reetta kertoo impulsiivisesta terapiamatkastaan ja Ringa jakaa oivalluksensa ymmärretyksi tulemisen filosofiasta. Millaisia valkoisia valheita Reetta on viime aikoina kertonut ja miksi? Entä millaiset taloudelliset seuraukset sillä oli, kun Ringalla meni hermot torittamiseen?
50. Yhdenvertaisuus ja lainsäädäntö – Haastattelussa Elli Björkberg ja Jussi Aaltonen
30. Toukokuuta 2023
“Se ei oo mikään argumentti, että syrjntä tulee edullisemmaksi. Sitä ei oo hyväksytty tähänkään saakka eikä tulla hyväksymään jatkossakaan.” Nyt on elämäsi tilaisuus oppia yhdenvertaisuudesta lain näkökulmasta, ja vieläpä helposti ymmärrettävässä muodossa! Viikon jaksossa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ylitarkastajat Jussi Aaltonen ja Elli Björkberg saapuvat Ringan ja Reettan vieraiksi ADHD-podin studioon selittämään lain lonkeroisia kiemuroita. Mitä yhteiskunnan syrjäyttävät rakenteet tarkoittavat? Miten ne liittyvät neuroepätyypillisyyteen? Entä milloin on hyvä hetki ottaa yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon?
49. Naisten adhd psykiatrin silmin – Haastattelussa Marika Östman
23. Toukokuuta 2023
Kaikkien aikojen janotuin aihe on täällä taas! Luvassa on tiukkaakin tiukempaa asiaa kohdullisten, naiseksi syntymässä määriteltyjen ja menstruoivien adhd:sta. Ringan ja Reettan kanssa aiheesta on keskustelemassa aikuis- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, neuropsykiatri sekä psykoterapeutti Marika Östman. Onko naisten adhd:sta tehty tutkimusta? Minkälainen on diagnostinen prosessi? Jaksossa perehdytään niin estrogeenin saloihin, raskauteen, imetykseen, vaihdevuosiin kuin lääkitykseenkin.
48. Sisaruus – Eripurasta eeppisyyteen
16. Toukokuuta 2023
Adhd on periytyvää, mutta kaikilla perheenjäsenillä sitä ei kuitenkaan automaattisesti ole. Millaista on kasvaa perheessä, jossa yhdellä tai useammalla sisaruksella on adhd? Onko sisarus automaattisesti paras tuki, turva ja ymmärtäjä niin vertaistukena kuin sivustaseuraajanakin? Minkälaisia tarinoita kuulijoilla on jaettavanaan? Reetta on kasvanut vanhimpana lapsena perheessä, jossa kolmella neljästä lapsesta on todettu adhd, kun taas Ringalla on vain yksi isosisko, jolla ei ole diagnoosia. Miten mimmien erilaiset taustat ovat näkyneet heidän sisarussuhteissaan? Entä onko ihan okei katkaista aikuisena välit omaan sisareensa, ja jos on, niin millaisissa tilanteissa?
47. Päihteet, vankila ja naiserityisyys – Haastattelussa Miisa Lohi
9. Toukokuuta 2023
Miisa Lohi on kokemusasiantuntija, joka kertoo avoimesti päihteiden, väkivallan, vankilan ja koulukiusaamisen värittämästä elämästään. Millaiset tekijät ajoivat Miisan varjoisille poluille? Entä mikä oli viimeinen pisara, joka lopulta katkaisi kamelin selän ja johdatti hänet täydelliseen elämänmuutokseen? Viikon jakson keskeisiksi teemoiksi nousevat naiserityisyys, adhd:n varjopuolten vaikutukset elämään sekä kokemusasiantuntijuus. Kuinka vetää raja oman elämän ja työn välille sellaisessa työssä, joka vaatii kokemusasiantuntijuutta ja oman historian kohtaamista kerta toisensa jälkeen? Onko se edes mahdollista?
46. Lasten ja nuorten rikollisuus – Haastattelussa Heikki Turkka
2. Toukokuuta 2023
Lasten ja nuorten rikollisuus koskettaa lukuisia nepsyoireisia sekä heidän läheisiään. Teemasta studioon Ringan ja Reettan kanssa saapuu keskustelemaan kerrassaan huikea Heikki Turkka, joka on tehnyt pitkän uran vaikeasti rakastettavien lasten ja nuorten sekä heidän lähiyhteisöjensä kanssa. Tänään mikrofonien edessä ei säästellä sanoja, vaan pureudutaan suoraan keskeisiin kysymyksiin: Miksi lapsi tai nuori ajautuu rikosten pariin? Miten inkluusio on onnistunut? Mitä tarkoittaa yhteiskunnan syrjäyttävät rakenteet? Ovatko lapsia ja nuoria koskevat asiat todella niin monimutkaisia kuin annetaan ymmärtää? Entä mikä merkitys on aidolla kohtaamisella?
45. Traumat ja adhd – Haastattelussa Marika Östman
25. Huhtikuuta 2023
Ringa ja Reetta hyppäävät kauhoineen adhd:n makuiseen traumasoppaan ja yrittävät nyt pyristellä pintaan: Voiko akuutti trauma estää adhd:n diagnosoinnin? Ovatko adhd-ihmiset muita alttiimpia traumoille altistumiseen? Entä voiko ihminen olla tietämätön traumoistaan? Aikuis- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, neuropsykiatri sekä psykoterapeutti Marika Östman saapuu ADHD-podin studioon ratkomaan adhd:n ja traumojen yhteen kietoutunutta myttyistä solmua. Mitä yhteistä näillä kahdella asialla onkaan? Saadaanko vyyhti selvitettyä?
44. Identiteetin kiemuroita – Vieraana Benjamin
18. Huhtikuuta 2023
Kuka minä olen ja mistä minuuteni koostuu? Identiteetin kiperiä kysymyksiä saapuu Ringan ja Reettan kanssa pohtimaan Benjamin. Hän on niin nepsy- kuin sateenkaarikirjollakin; adhd:n ja touretten lisäksi hän on transprosessin läpikäynyt mies. Minkälaisia vaiheita Benjaminin identiteettikokemukseen on kuulunut, ja minkälainen kokemus hänellä on identiteetistään juuri nyt? Benjamin kertoo, minkälaista on ollut kasvaa tytöstä mieheksi, ja miksi transtaustasta ei ole koskaan ok kysyä. Jaksossa Benjamin valottaa myös sitä, miten transprosessi vaikutti hänen nepsyoireisiinsa.
43. Uusi tuotantokausi – Human Content Creators
11. Huhtikuuta 2023
Oletko sinä human being, human doing, human content creator vai kaikkea näitä? Entäpä ADHD-podin hersyvät hostit Reetta ja Ringa? Viidennen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa kurkistetaan tulevan kauden teemoihin ja pohdiskellaan kiperiä kysymyksiä: Mikä on asenteen merkitys elämän sujumisessa? Mikä on läheisten vaikutus itsetunnon kehittymisessä? Entä mikä on kenkävertaus ja mistä ihmeestä tulee sana klaava?